sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

50-luvun Lundby sai uusia kalusteita.. - New furniture for 50's Lundby dollhouse..

Minulla on useita Lundby-taloja ja paljon on myös kertynyt kalusteita eri vuosikymmeniltä. Kuitenkin mitä vanhemmista kalusteista on kyse, sitä vaikeampi niitä on löytää. Hinnatkin yleensä ovat sen mukaiset satunnaisia onnenkantamoisia lukuunottamatta..
Viime vuonna minulle kotiutui Lundby-talo 1950-luvulta joka on löytönä melkoinen helmi. 
Etenkin kun talon kuntokin on todella hyvä ikäänsä nähden! Olen koittanut tutkia mahdollisimman paljon kyseisen talon historiaa ja millaisia kalusteita siihen on aikanaan kuulunut.. Helpommin sanottu kuin tehty sillä nettikään ei anna juurikaan osviittaa ko. talon historiikistä. Eniten tietoa kalusteista olen löytänyt kirjasta joka pitää sisällään paljon Lundbyn historiaa eri vuosikymmeniltä.
***
I have many Lundby dollhouses and accessories from different decades. Vintage furniture are hard to find and they are in most cases quite expensive. 
Last year I purchased 50's Lundby dollhouse and it is the crown jewel of my collection. I've been searching as much information of it's history as possible, but there are not much to be found. Even the internet lacks the knowledge of this particular decade. The book below has been the best guide so far. There is also much information from other decades all the way up to the year 2000.
Olen pyrkinyt kunnioittamaan tuon 50-lukuisen talon näkemää aikaa ja tarkoitus on pukea talo mahdollisuuksien puitteissa sellaiseksi kuin se on aikanaan ollut 50- ja 60-lukujen taitteessa. 
Kaikkea kun ei voi ostaakaan eikä joitain harvinaisempia kalusteita liiku juurikaan markkinoilla, on tällöin laitettava mietintämyssy päähän ja nikkaroitava itse..
Viime viikonloppu oli oikein tuottoisa miniaskarrusten osalta ja 50-luvun talon keittiö ja makuuhuone tulivat valmiiksi.. 
 Keittiössä oli valmiina tiskiallas, yläkaapisto, hella, laatikosto ja ruokapöytä.. Otin mallin jääkaappisysteemiin em. kirjasta ja tuolien kaavat sain minulla entuudestaan olleista punaisista Lundbyn alkuperäisistä versioista. Minulla on näitä tuoleja punaisina ja keltaisina, mutta tähän keittiöön halusin siniset joita on itse asiassa myös valmistettu.. En ole tosin myynnissä nähnyt niitä, mutta kirjan mukaan sellaisia kyllä on tehty aikoinaan. 
Huuvan olen tehnyt jo aiemmin..
***
I have tried to respect the patina of age and my goal is to make the house look like as much original as I can. It's not always possible to buy all the items that you want and some pieces are so rare that they are not sold very often. That is the point where you might consider of replacing the missing pieces with handmade objects. 
I was very productive last weekend and I finished the kitchen and the bedroom of my 50's Lundby.  
The kitchen already included a sink, upper cabinet, stove, drawer and a dining table.. Fridge is handmade as well as the chairs around the dining table. They are pictured in the book referred to above..
The hood above the stove is made earlier..

Makuuhuoneenseen nikkaroin kaapin ja päästävedettävän lastensängyn.. Parivuoteen muodostavat sängyt yöpöytineen sekä peilipöydän on tehnyt Lissu Mäkelä. Lastensängyn mallin peilasin aikuisten vuoteista. Kaappi on mallinnettu Lundbyn alkuperäisestä vaatekaapista jota on aikoinaan tehty ainakin valkoisena..
***
I made a wardrobe and a children's bed.. The double bed, the dressing table and the bedside tables, are handmade by Lissu Mäkelä. Children's bed is made to look similar to the double bed. Wardrobes pattern is similar to Lundby's original piece which is white.Lopuksi vielä kurkistus 70-luvun alun Lundby-nukkekotiini.. 60-luvun loppupuolella ilmestyi ensimmäinen versio Lundbyn talomallista joka on pysynyt sellaisena tähän päivään saakka.
Ainut mikä on muuttunut ratkaisevasti, on talon materiaali. Ensimmäisissä talomalleissa myös väliovet olivat puuta joka kuitenkin pian korvattiin muovilla. Nykyisin talot ovat kokonaisuudessaan valmistettu muovista. Tässä 60- luvun loppupuolen /70-luvun alun talossa on jo muoviset väliovet. Ensimmäisiin malleihin oli myös saatavilla kannatinjalat..
***
Last but not least a tiny peek into my early 70's Lundby dollhouse.. In the late 60's Lundby published this Gothenburg-version that has remained the same for decades.. The most significant change has been the material. Originally used wood has been replaced with plastic. This first version of Gothenburg- dollhouse had supporting legs as an optional extra.


Molemmissa taloissa asustaa Caco-nukkeperheet..
***
A Caco- doll family lives in both houses..

**
Toivotan kaikille mukavaa alkanutta viikkoa!
***
I wish you all a lovely week!

<3 <3 <3
5 kommenttia:

 1. Ihanan näköisiä taloja ja niin kodikkaasti sisustettu. Sininen ruokapöytä ryhmä on tosi upea <3

  VastaaPoista
 2. Kaunista ja ajanmukaista kaikkialla. Minullakin on tuo sama 70-luvun Lundby, nyt tyttären käytössä.

  VastaaPoista
 3. You did an incredible job! It looks so great! I can see how much care you took to get everything just right. Amazing!
  hugs♥,
  Caroline

  VastaaPoista
 4. This is gorgeous! Lights make a whole lot of difference! :)

  VastaaPoista

Kiitos kun piipahdit kurkistamassa miniatyyrimaailmaani <3 !
Thank you for stopping by at my miniature world <3 !